Det kommer denne høsten uvanlig mange asylsøkere til landet. Asylmottak (både akuttinnkvartering og ordinære asylmottak) opprettes over hele landet. Mange smittevernleger arbeider med å klargjøre helsetilbudet til asylsøkerne.
Liten smittefare
Generelt er det liten smittefare mellom asylsøkerne og fra asylsøkerne til den øvrige befolkningen. Både Folkehelseinstituttet, svenske Folkhälsomyndiogheten og EUs smittevernsenter ECDC har gitt risikovurderinger med denne konklusjonen. Smittevernlegene deler disse vurderingene.
Råd om smittevern
Folkehelseinstituttet har samlet sine råd om smittevern for asylsøkere og flyktninger i en egen nettportal. Landets smittevernleger kan nå følge disse rådene. Helsedirektoratet har oppdatert sin veileder om helsetjenester til asylsøkere og flyktninger.
Innspill fra Smittevernlegene
Smittevernlegene er i nær kontakt med Folkehelseinstituttet for drøfting av rådene og gjennomføring av dem i kommunene. Vi har gitt følgende innspill:
- 23. oktober 2015: Høringsuttalelse om testing av asylsøkere for resistente bakterier
- 13. november 2015: Kommentar til råd om testing av asylsøkere for resistente bakterier
- 27. november 2015: Forslag om influensavaksinering i store asylmottak
- 27. november 2015: Asylsøkere og smittevern. Brev om utfordringer og forventninger
- 9. desember 2015: Asylsøkere og smittevern. Oppfølging etter Folkehelseinstituttets svar.
- 27. januar 2016: Brev til Prioriteringsrådet om helseundersøkelser av asylsøkere
Nasjonal fagkonferanse om helsetjenester til asylsøkere
Smittevernlegene arrangerer 16.12.2015 i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet en sesjon om smittevern under denne fagkonferansen. Konferansen strømmes, og video blir liggende på konferansens nettside.
(Dette innlegget ble publisert første gang 16.10.2015 og er oppdatert flere ganger. Datoen øverst angir siste oppdatering.)
Ett kommentar til “Asylsøkere og smittevern”
[…] Les mer om asylsøkere og smittevern. […]